Hozzávalók:
1 db 5 literes üveg
sok, sok bodza fejvirágzat, akác vagy citromfű
2 db citrom
1-1,5 kg cukor
Egy 5 literes üveget megpakolok bodzavirággal, kb. a háromnegyedéig. Lassan feltöltöm vízzel, majd a 2 db citromot felnegyedelve a tetejére teszek, és egy kistányérral lefedve hűvös, sötét helyre rakom 2-3, esetleg 4 napra. Állás után leszűröm a a vizet, a virágokat kinyomkodom, és a lébe a citromgerezdeket szintén belefacsarom, 1-1,5 kg cukrot teszek bele. Felteszem melegedni. Nem forralom, csak melegítem gyöngyöző szinten. kb. fél óráig ilyen gyöngyöző állapotban tartom. Üvegekbe töltöm, száraz dunsztban hagyom kihűlni. A lezáráskor fejtetőre állítom egy fél pillanatra, hogy a celofán is sterilizálódjon.
Ez alapján a recept alapján akác és citromfű szörp is készíthető.
Ajánlott facebook oldal: Pista papa éléskamrája.
Citromfű és bodzaszörpök (fotó: Jezerniczky Ani)
Utolsó kommentek