A blogról

Ez a blog azért jött létre, hogy a csoportunkban felhalmozódott tudásanyagot, ami amúgy eltűnne a hírfolyamban, ide felmenthessük. Tartalomkészítővé válhat a csoport azon tagja, aki a csoportélet aktív részese és részt vesz egy rövid trainingen, ahol elsajátíthatja a blogolás ismereteit, amennyiben még nincs e téren gyakorlata.

Utolsó kommentek

Bálint György: Termeljünk a családnak!

2014.02.10. 23:51 | Evi@na | Szólj hozzá!

Címkék: video metszés termelés önellátás Bálint gazda Bálint Görgy

Előadás Veresegyházon (Jegyzetek)

Az előadás lényegében arról szólt, hogy mi módon készítsük fel a kertünket a nyárra, és arra az időszakra, amikor termőre fordulnak a gyümölcsfák, veteményesek. Ezt próbálom nagyon röviden, praktikusan összefoglalni.


Kerttípusok Veresegyházon

 A törzslakosság kertje: Általában úgy néz ki, mint egy átlagos falusi kert. A ház előtt egy előkert található virágokkal, amely az egész kert névjegye tulajdonképpen. Tanúskodik az ott lakok szellemiségéről, amilyen az előkert, általában olyan a ház is és a kert általában.

Budapest agglomerációjának képét tükröző kert: Hobbykertnek is nevezhetjük, az emberek "hétvégi" birodalma, inkább saját részre, örömükre termelnek benne. Ez a fajta kerttípus az utóbbi időkben hanyatlásnak indult.

Haszonkertek: Ezeket a kerteket nem elsősorban a család részére, hanem nagybani termelésre (piaci árusítás) létesítik.

Bálint Gazda szerint három nagyon fontos pillére van a kertészkedésnek: a szorgalom, a kitartás és a szakértelem. Utóbbi különösen fontos, ugyanis a magyar kertek nagy része nincsen szakszerűen gondozva, rengeteg hever parlagon. Nagyon fontos minden kertet gondozni, mert ha csak egyet is elhanyagolnak egy településen, az tovább fertőzheti az ápolt, rendben tartott kerteket is. Elvileg ezt rendelet is szabályozza, de a gyakorlatban nincs következménye annak, ha egy területet parlagon hagynak.

Tennivalók a kertben

1.) Az idős gyümölcsfák törzsének tisztogatása: A fák pikkelyének eltávolításával az azok alatt megbúvó kártevők tojásainak, spórák nagy része elpusztítható.
2.) A száraz, szükségtelen ágak eltávolítása
Fontos! A friss sebeket, ha azok nagyobbak egy tíz forintosnál, sebbalzsammal le kell kezelni! A kezelést legalább 2-3-szor meg kell ismételni.
3.) A gyümölcsfák koronájának ritkítása:
a túl sűrűn nőtt ágakat mindenképpen le kell vágni.
4.) A vízhajtásokat is vissza kell metszeni kb. arasznyi hosszúságban

A gyümölcstermesztés terén most új trend figyelhető meg. Régen óriási nagy, terebélyes fákat neveltek, és 4-6 év is eltelhetett, mire egy alma fa termőre fordult, diófa esetén ez 10-12 évet is jelenthetett. Mára már csökkent a fák magassága, megjelentek a sövénygyümölcsösök is és az orsó alakú koronával rendelkező fák. Ezeknek előnye, hogy 1-2 év után már termőre fordulnak és 15-20 évig is kiszolgálnak egy családot.

A metszésről

A metszések technikáját bemutatandó készült egy DVD is: A metszés gyümölcsei videotanfolyam címmel. A szakszerű metszés nagyon fontos, mert ezáltal jelentősen nőhet a terméshozam. A metszésnek három fontos aranyszabálya van:

I.) A metszés szabályai olyanok, mint a fizika törvényei: Minél rövidebbre metszünk valamit, annál erősebb hajtások keletkeznek rajta.  -> Erős metszés = Erős növekedés

II.) Gyümölcsfák esetében a függőlegesen növő vesszők erősen nőnek, de nem teremnek! Fontos, hogy a vesszől minél vízszintesebben álljanak.

III.) Hogy minél több legyen a vízszintes vessző, kora tavasszal le kell kötözni őket a fa törzséhez. Ezzel lehet őket a termőrügyek növesztésére ösztönözni.

A permetezésről

A lemosó permetezést még rügyfakadás előtt el kell végezni. Nem szabad spórolni a permetező szerrel, bőven kell "mosni" a fákat vele. A legalkalmasabb anyag erre a  Bordeaux-i keverék, amely már 150 éve használatos, legbeváltabb szer. Rézgálic feloldásával és mésztej összekeverésével készül.

A magvetésről, ültetésről

Nagyon fontos, hogy vetőmagot, palántát csakis megbízható helyről vásároljunk!
Figyeljünk rá, hogy véletlenül se legyen a mag törött, penészes!
A tenyészterület (= milyen távolságban szórjuk el a magokat) betartása nagyon fontos!
Olvassuk el figyelmesen a magok tasakján található ültetési szabályokat!

Érdemes foglalkozni a palánta nevelgetésével is: a salátaféléknek például nagyon rövid, nagyjából 4 hét a nevelési ideje, a káposztaféléknek, karalábénak, dinnyének, töknek, kelkáposztának 6-7 hét. A virágpalánták nevelése 4-8 hét.

Védekezési tipp a vakondok ellen: Ültessünk nagy sárfűt! A növény 60-80 cm magasra nő és a gyökerén olyan anyag van, amit a vakond nem bír elviselni (Tévi: ezt én is megerősíthetem, hatékony védekezési módszer a vakond ellen.)

Bálint György előadását az alábbi idézettel zárta:

idezet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://onellatas-gazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr255808510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása